Trafficking




Τι είναι το human trafficking;

«Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα. Αφορά στη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οργανωμένο έγκλημα, στις μεταναστευτικές ροές, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση. Η πιο συνηθισμένη παρανόηση και σύγχυση σχετικά με το trafficking έχει να κάνει με τη σχέση του με το smuggling. Δηλαδή τη σχέση της παράτυπης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, που είναι το trafficking» εξηγεί ο κ. Μοσκώφ.


«Αν αφορά γυναίκες αυτό μπορεί να οδηγήσει στην σεξουαλική εκμετάλλευση, αν αφορά άνδρες στην εργασιακή, αν αφορά παιδιά στην επαιτεία, στην εξώθησή τους σε παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχουν και μορφές trafficking που έχουν να κάνουν με ανθρώπινους ιστούς, δηλαδή με την εκμετάλλευση εγκύων σε σχέση με την παράνομη υιοθεσία ή με τον "βομβαρδισμό" τους με πολλές ορμόνες ώστε να παραχθούν περισσότερα ωάρια προς πώληση» προσθέτει.



Η Θεοδώρα Γιάννη, μια κοινωνική λειτουργός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνεργάζεται με αυτές τις γυναίκες όταν φεύγουν από το εμπόριο του σεξ, πράγμα που συνήθως συμβαίνει όταν συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης ή όταν τις διώχνουν οι διακινητές τους επειδή είναι πολύ άρρωστες ή έγκυες. Το Κέντρο παρέχει καταφύγιο και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για τα θύματα που το επιθυμούν.

«Έχουμε γυναίκες που κλειδώνουν και αμπαρώνουν τις πόρτες τους, γυναίκες που κοιμούνται με τα φώτα αναμμένα, και κάποιες που δεν θέλουν να ξυπνήσουν», λέει η κ. Γιάννη. «Η ώρα που έρχονται σε μας είναι συχνά η στιγμή που συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει τα πάντα. Συνειδητοποιούν την κενότητα των όποιων ελπίδων ή προσδοκιών ότι θα βγάλουν χρήματα για τις οικογένειες που είχαν αφήσει πίσω. Πολλές από αυτές δεν μπορούν να κοιμηθούν κανονικά. Συνήθως έχουν εφιάλτες και φλας μπακ σε ό, τι έχουν περάσει, και είναι πολύ ανήσυχες, διότι δεν ξέρουν τι να πουν στις οικογένειές τους ή πώς να τους πουν αυτό που τους έχει συμβεί», προσθέτει η κοινωνική λειτουργός Μαργαρίτα Μπαρμακέλλη.

Ενώ μερικές εκθέσεις εκτιμούν το σύνολο των εργαζομένων του σεξ στην Ελλάδα σε περίπου 20.000, οποιοιδήποτε αριθμοί είναι κάθε άλλο παρά αξιόπιστοι. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία που θα μπορούσαν να μας παρέχουν ποιοτικά και ποσοτικά ασφαλή αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται στη μαζική φύση του φαινομένου και στο γεγονός ότι η εμπορία ανθρώπων είναι ένα σιωπηλό έγκλημα, αλλά και στην έλλειψη συντονισμού των ομάδων δράσης, των διοικητικών και ρυθμιστικών αρχών της χώρας και της ΕΕ», δηλώνει ένας εκπρόσωπος της ΜΚΟ Αγάπη 146 -μιας ομάδας που έχει θέσει ως στόχο να επαληθεύσει έναν οριστικό αριθμό όσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος. «Οι αριθμοί για τη διακίνηση ανθρώπων βασίζονται κυρίως σε εικασίες και εκτιμήσεις σε όλο τον κόσμο».


Η ιστορία της Μέγκαν Στήβενς

Έντεκα χρόνια πριν η 14χρονη τότε αγγλίδα, Μέγκαν Στήβενς, ήρθε για διακοπές με τη μητέρα της σε μία παραθαλάσσια ελληνική πόλη. Σήμερα, έντεκα χρόνια μετά, η Μέγκαν μιλά στην εφημερίδα Guardian και εξηγεί με ποιο τρόπο έπεσε θύμα κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων (human trafficking), που την χρησιμοποιούσαν για έξι χρόνια ως σκλάβα του σεξ.

H νεαρή κοπέλα έγραψε βιβλίο με την τραγική και παράλληλα απίστευτη ιστορία της που φέρει τον τίτλο «Bought and Sold».Aναφέρει ότι είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, οι γονείς της που ήταν αλκοολικοί και οι δύο, χώρισαν όταν η ίδια ήταν τεσσάρων ετών και εκείνη ζητούσε απελπισμένα να βρει αγάπη.

Έτσι, από την πρώτη κιόλας νύχτα των διακοπών της στην Ελλάδα νόμισε ότι βρήκε τον έρωτα και την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο ενός Αλβανού, του Τζακ, τον οποίο γνώρισε σε μπαρ που πήγε μαζί με την μητέρα της.Η Μέγκαν πολύ σύντομα μετακόμισε στο σπίτι του νεαρού Αλβανού, αφού και η μητέρα της έκανε σχέση με τον ιδιοκτήτη του μπαρ και αποφάσισε να παραμείνουν στην Ελλάδα για να αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο.

Ο Τζακ μίλησε στην Μέγκαν για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένειά του και ειδικότερα, για την μητέρα του, που όπως είπε ο ίδιος στην κοπέλα, χρειαζόταν χρήματα για να κάνει θεραπεία για καρκίνο. Έτσι, ο νεαρός Αλβανός έπεισε εύκολα την 14χρονη να μετακομίσουν στην Αθήνα για να εργαστούν σε μπαρ, το οποίο γνώριζαν τα εξαδέλφια του.Αντί όμως για εργασία σε μπαρ ο Τζακ, που στο μεταξύ είχε γίνει αρκετά βίαιος απέναντι στη Μέγκαν, την έστελνε να δουλεύει σε μουντά ξενοδοχεία, στον δρόμο ή σε οίκους ανοχής. 

Η κοπέλα εξομολογείται ότι συναντούσε τουλάχιστον οκτώ πελάτες την ημέρα και ζούσε φοβισμένη και απελπισμένη, αφού ο Τζακ της απαγόρευε να μιλήσει σε οποιονδήποτε και της ζητούσε να στέλνει κάρτες στην μητέρα της γράφοντάς της πόσο όμορφα περνούσε μαζί του στην Αθήνα.Η λύση για να ξεφύγει η Μέγκαν από τον φαύλο κύκλο της πορνείας δόθηκε όταν η κοπέλα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σχιζοφρενικό επεισόδιο. Τότε, μίλησε σε ένα άτομο από το προσωπικό για την κατάστασή της και το νοσοκομείο φρόντισε να βρεθεί η μητέρα της κοπέλας, που την πήρε και επέστρεψαν μαζί στη Βρετανία.

Η νέα γυναίκα τονίζει ότι ο εφιάλτης μοιάζει να τελείωσε και προσπαθεί τώρα να σταθεί στα πόδια της. Η 25χρονη βρήκε δουλειά ως υπάλληλος σε κατάστημα και το βιβλίο που έγραψε για την περιπέτειά της έχει λειτουργήσει για εκείνη θεραπευτικά.

Πηγές Vice & Boro
Share on Google Plus

No More Violence

Don't close your eyes to things you don't want to see. Everyone deserves a life free of violence. Stop violence against women.
    Blogger Comment
    Facebook Comment