Εγκλήματα στο όνομα της "Τιμής"



Τα εγκλήματα "οικογενειακής τιμής" αποτελούν δυστυχώς μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας καθημερινότητας και είναι ενδεικτικά της γενικευμένης αύξησης στην άσκηση της ενδοοικογενειακής βίας. 

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε χώρες του Ισλάμ και της Αφρικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στα κράτη του λεγόμενου δυτικού κόσμου δεν είναι ανησυχητική η πορεία τους. Οιδράστες στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι άντρες και τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες. Σύμφωνα μεέκθεση των Ηνωμένων Εθνών 5.000 γυναίκες ετησίως δολοφονούνται για λόγους "τιμής", αν και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι οι δολοφονίες ξεπερνούν τις 20.000 ανά έτος, διότι πολλές εξ αυτών παρουσιάζονται ως αυτοκτονίες και όχι ως φόνοι. 

Η Najaf Sultana, 16 ετών, στο σπίτι της στο Lahore του Pakistan την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008. Σε ηλικία μόλις 5 ετών η Najaf δέχθηκε επίθεση από τον ίδιο της τον πατέρα ο οποίος δεν ήθελε άλλες γυναίκες στην οικογένεια. Ως αποτέλεσμα, η Najaf τυφλώθηκε τελείως και αμέσως εγκαταλείφθηκε από την οικογένειά της, ενώ τώρα μένει με συγγενείς. Έχει ήδη κάνει 15 πλαστικές εγχειρήσεις στο πρόσωπό της, προσπαθώντας να ανακτήσει ένα φυσιολογικό πρόσωπο

Η σχιζοφρένεια της ανδροκρατίας, οι αρρωστημένες κοινωνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις για τη θέση των γυναικών, τα παρωχημένα ήθη και έθιμα πολλών λαών, οι φυλετικές διακρίσεις και ο ρατσισμός οδηγούν τους δράστες σε εγκλήματα ασύλληπτα για το νου κάθε φυσιολογικού ανθρώπου. 

Μερικά ανατριχιαστικά ομολογουμένως περιστατικά: 

  • Στην Ιορδανία - όπου κάθε μήνα δύο γυναίκες χάνουν τη ζωή τους για λόγους τιμής - 19χρονος σκότωσε την αδελφή του, γιατί έλειπε αδικαιολόγητα από το σπίτι ενώ στο ίδιο κράτος αδελφός σκότωσε την αδελφή του στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της, διότι ο σύζυγος την είχε εγκαταλείψει πριν τα πρώτα σημάδια και έτσι η γειτονιά την κατηγόρησε ως μοιχαλίδα.
  • Στην γειτονική Τουρκία το 2008 ο 24χρονος Αχμέντ Γιλντίζ δολοφονείται με πέντε (5) σφαίρες από τον πατέρα του, γιατί δήλωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Επιπρόσθετα, στην Τουρκία πριν δύο χρόνια, πατέρας έθαψε ζωντανή την 16χρονη κόρη του, γιατί κατήγγειλε την οικογένεια της για ξυλοδαρμό. Στη Σομαλία το 2009 13χρονο κορίτσι, το οποίο είχε πέσει θύμα βιασμού, καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού! 
  • Στο Πακιστάν δολοφονήθηκαν πάνω από 700 γυναίκες το 2011 για παρόμοια θέματα, ενώ σε 28 κράτη της Αφρικής καθώς και στην Ινδία, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα υιοθετούνται και άλλες πρακτικές τιμωρίας, όπως είναι ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων!
Η Shahnaz Bibi, 35 ετών, από το Lahore του Pakistan, Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008. Πριν 10 χρόνια ένας συγγενής της έχυσε οξύ στο πρόσωπο για κάποια διαφωνία που είχαν. Δεν χειρουργήθηκε ποτέ.

Από την άλλη πλευρά και στον δυτικό κόσμο συναντούμε υψηλά ποσοστά - λιγότερα μεν αλλά ανησυχητικά: στις ΗΠΑ το 28% των γυναικών υφίσταται την ενδοοικογενειακή βία, ενώ στην Ευρώπη δεν είναι επαρκής η προστασία των θυμάτων (δύο θύματα ανά εβδομάδα στη Βρετανία και ένα ανά πέντε μέρες στην Ισπανία). Στην Ελλάδα στις δεκαετίες του '50 και '60 είχαμε αρκετά περιστατικάκαι "βεντέτες" μεταξύ οικογενειών, αν και τα ποσοστά τα τελευταία χρόνια είναι λιγότερα. Θα θυμίσουμε ενδεικτικά τρεις δολοφονίες: το 1960 η Σταυρούλα Γκουβούση - έπνιξε σε στέρνα τη νύφη της, γιατί είχε ανέντιμο ερωτικό παρελθόν και ο υιός της (ως συνεργός) καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν. Το 1996 ο Απόστολος Κοσμάς "πριόνισε" το γιο του, γιατί ήταν ψυχικά άρρωστος, ενώ το 1997 ο συνθέτης Άκης Πάνου δολοφονεί τον Σωτήρη Γιαλαμά, γιατί ήταν αντίθετος στη σχέση που είχε με την κόρη του.

Τα εγκλήματα τιμής έχουν, κατά την προσωπική μας εκτίμηση, τον ίδιο κοινό παρανομαστή:ανεξέλεγκτη παθογένεια, έλλειψη μόρφωσης, πνευματική, ψυχική και συναισθηματική ένδεια καιάκρατο σκοταδισμό. Η τιμωρία τους είναι η έσχατη λύση - η πρόληψη τους θα ήταν η ιδανικότερη.

Share on Google Plus

No More Violence

Don't close your eyes to things you don't want to see. Everyone deserves a life free of violence. Stop violence against women.
    Blogger Comment
    Facebook Comment