Αντιμετώπιση Ενδοοικογενειακής Βίας



Όταν διαπιστώσετε ότι εις βάρος σας ασκείται παράνομη συμπεριφορά, πρέπει ή

1) να καλέσετε την αστυνομία τη στιγμή που πραγματοποιείται η παράνομη πράξη εις βάρος σας. Επειδή τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι εφικτό, καλό θα ήταν να έχετε ενημερώσει κυρίως κάποιο γείτονα για τη συμπεριφορά του συζύγου/συντρόφου σας, ώστε να καλέσει αυτό την αστυνομία όταν αντιληφθεί άσκηση βίας. Η αστυνομία μπορεί να συλλάβει το θύτη και να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία ή να του δώσει συστάσεις και

2) να μεταβείτε στο αστυνομικό τμήμα και να αναφέρετε το συμβάν.

Ειδικότερα, και στις δύο περιπτώσεις η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η ίδια. Πρέπει να γίνει και η διάκριση ανάλογα με το αδίκημα που τελέστηκε εις βάρος σας: Στην περίπτωση της εξύβρισης, απειλής κλπ που προαναφέρθηκαν και συνιστούν κυρίως λεκτική, ψυχολογική βία, έχετε δύο επιλογές:

να προχωρήσετε σε έγκληση (όπως η μήνυση) προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη στο θύτη
να καταγγείλετε το συμβάν ώστε να του δοθούν συστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται καταγραφή του συμβάντος από το αρμόδιο αστυνομικό όργανο.

Στην περίπτωση της σωματικής βίας, έχουμε ένα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα (άρθρο 17 του ν. 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας). «Η ποινική δίωξη για τα εγκλήματα των άρθρων 6, 7, 9 και 10 ασκείται αυτεπαγγέλτως», (ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, παράνομη βία και απειλή, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης) δηλαδή δεν είναι απαραίτητη η μήνυση από την πλευρά του θύματος για να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του θύτη. Η διάταξη σκοπό έχει να διευκολύνει το θύμα που από φόβο δεν αποφασίζει να μηνύσει το θύτη και βγάζει από τις «κλειστές πόρτες» του σπιτιού την παράνομη συμπεριφορά του συζύγου/συντρόφου και της δίνει τη θέση της στα εγκλήματα, αποκαλύπτοντας τον εγκληματία.

Για το λόγο αυτό δεν μπορείτε στις παραπάνω περιπτώσεις να ζητήσετε από την αστυνομία να κάνει μόνο συστάσεις γιατί υποχρέωσή της είναι η παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Και αντιστρόφως, το αστυνομικό ή άλλο αρμόδιο όργανο δεν μπορεί να αρνηθεί να διωχθεί ο θύτης, γιατί αυτό αποτελεί παράβαση καθήκοντος και έχετε το δικαίωμα να αναφέρετε την παράλειψη.

Επιπλέον πρέπει να γίνει σαφές ότι το αστυνομικό όργανο έχει υποχρέωση να προστατέψει το θύμα, (να επιμεληθεί μέσω εισαγγελέα την απομάκρυνση του θύτη από την κοινή στέγη εφόσον τεκμαίρεται κίνδυνος για τη ζωή του θύματος, να φροντίσει για ιατρική περίθαλψη όταν είναι απαραίτητο, να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς στήριξης κακοποιημένων γυναικών, με ξενώνες φιλοξενίας και γενικότερα να διασφαλίσει την προστασία και ασφάλεια του θύματος). 

Δεν έχει δικαίωμα να κρίνει το συμβάν, να επιρρίψει ευθύνες στο θύμα ή να υιοθετήσει στάση η οποία δημιουργεί αισθήματα ενοχής στο θύμα (π.χ. τι του έκανες του ανθρώπου και σε χτύπησε) ούτε το ρόλο διαμεσολαβητή και οικογενειακού συμβούλου (π.χ. θέλεις τώρα να χαλάσεις το σπίτι σου). Η κρίση της υπόθεσης και ο καταλογισμός ευθυνών ανήκει στα δικαστικά όργανα και η συμβουλευτική στους ειδικούς επιστήμονες. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχετε το δικαίωμα να αναφέρετε το αστυνομικό όργανο στην προϊστάμενη αρχή για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος (διοικητής τμήματος, εισαγγελέας).

Στην περίπτωση σωματικής βλάβης το θύμα καλό είναι να προχωρήσει σε ιατροδικαστική εξέταση και να λάβει σχετική έγγραφη γνωμάτευση ή έστω ιατρική γνωμάτευση. Είναι χρήσιμα για δικαστική χρήση.

Share on Google Plus

No More Violence

Don't close your eyes to things you don't want to see. Everyone deserves a life free of violence. Stop violence against women.
    Blogger Comment
    Facebook Comment